Daarover Gesproken: Wat is Vetiver en Hoe Ruikt het Eigenlijk?

04.10.2024
Daarover Gesproken: Wat is Vetiver en Hoe Ruikt het Eigenlijk?
Elke geurbeschrijving bevat een lijst met noten, die bedoeld is om een idee te geven van hoe een geur zou moeten ruiken. 

Over het algemeen zijn we bekend met gewone culinaire geurnoten als Marshmallow, Vanille en Grapefruit en weten we hoe ze moeten ruiken. Het lastige is wanneer een beschrijving meer atypische noten bevat zoals EikenMoss, Benzoë en Labdanum.

In deze serie ontleden we specifieke noten zodat je een beter inzicht krijgt in je geur, allemaal vanachter een scherm. 

Wat is Vetiver?
Uitgesproken als vet-a-verHet is een hoog, blijvend gras dat oorspronkelijk uit India komt, maar nu in tropische gebieden over de hele wereld te vinden is. Tot de belangrijkste producenten van Vetiver behoren Haïti, India, Indonesië en Réunion.

Vetiver wordt behalve voor parfum ook voor andere doeleinden gekweekt. Het gras wordt gebruikt om de bodem te stabiliseren, velden te beschermen tegen ongedierte en onkruid, en in diervoeder. De wortel, het deel dat wordt gebruikt voor parfum, wordt ook geëxtraheerd voor huidverzorging, aromatherapie-olie, als smaakstof voor voedsel en nog veel meer.

Hoe ruikt vetiver?
Vetiver ruikt over het algemeen naar gedroogd gras, maar daarbij meer aards en houtachtig. Net als andere natuurlijke ingrediënten kan de geur van Vetiver variëren, afhankelijk van de regio waar het vandaan komt.

De twee populairste soorten zijn Indonesische vetiver, die meer rokerig en bitter is, en Haïtiaanse vetiver, die meer houtachtig, schoon en groen is. Over het algemeen gebruiken we bij Commodity Vetiver uit Haïti.

Probeer vetiver
Je vindt een vetivernoot in 2 van onze geuren. Voor nu...


Vetiver
De geur van Archive is gebaseerd op Vetiver. De houtachtige bloemige geur combineert jasmijn met gouden, aardse aroma's zoals vetiver en patchoeli. De geur van 100 ml is het hele jaar door alleen verkrijgbaar in limited edition drops, maar kan het hele jaar door worden geproefd in de Archive Discovery Kit.


Paper+ Bold
Terwijl de Paper Scent Space is gebaseerd op Cederhout, Sandelhout en Iso E Super, verhoogt de Bold versie de projectie met de toevoeging van Vetiver en Wet Woods. De geur is aards, robuust en doet denken aan beMosste bossen na een regenbui.

Vetiver komt deze zomer ook terug in onze nieuwe geur. Ontdek in de tussentijd het onbegrepen Roseof bekijk al onze aantekeningen in de NoteBook.

Laat een reactie achter

Opgelet, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voor ze worden gepubliceerd